Carnaval 2009 in Turfgat












Slagharen – Als het carnavalsgeweld in Slagharen weer los barst en het bloed weer begint te kriebelen, bijten de ouderen in het dorp steevast ieder jaar het spits af. Zaterdag 07 februari 2009 hebben ruim 100 mensen in zaal Ome Dries genoten van toneelvereniging ‘Adjanican’, die een leuke klucht met de titel “Het gespuis van de Kluis” op de planken bracht. De muzikale omlijsting kwam op het conto van dweilorkest “Toet en Bloaslust”. Tijdens deze middag werd Mevr. Gretha Werink onderscheiden door prins Ronald 1 voor alles wat zij voor Slagharen heeft gedaan. Zo is ze onder andere actief bij de Welfare van het Rode kruis, de gym en het secretariaat van de Rk kerk te Belte. Mevr. Werink werd hierbij benoemd tot: Van jonkvrouw museummedewerker tot handwerktaxi. Deze middag werd ook een kleine verloting gehouden voor de onkosten.

Na dit voorproefje van het seniorencarnaval, was over een aantal dagen vier dagen lang het feest van de zotheid en de leut tot belangrijkste levenswijze worden verheven in Turfgat, waarin de naam van het dorp in deze dagen wordt omgedoopt. Het begon vrijdagmiddag 20-02-2009 met een stunt. In Slagharen zou een voor Nederland zeldzame vogel zijn gesignaleerd. In de bomen rondom het Kronkelhonk was de laatste weken een zeldzame notenkraker gezien, een vogel die behoort tot de kraaiachtigen met een gevaarlijke uitziende snavel. Maar vrijdagmiddag bleek het een carnavalsgrap te zijn van C.v. de Turftrappers. De spotters kwamen vrijdagmiddag bijeen gewapend met grote kijkers om het dier te aanschouwen. Het beest, dat wel dertig centimeter lang kan worden, was het gesprek van de dag onder de vogelspotters, waarvan er zes vrijdag kwamen opdagen. Toen na enkele minuten turen bleek dat de 'zeldzame vogel' niet in de bomen rondom het Kronkelhonk zat, maar tussen de struiken vandaan kwam, was de hilarische carnavalsgrap compleet.

De officiële opening van het carnaval vond vrijdagavond 20 februari 2009, om één minuut over zeven plaats met de officiële openingsreceptie in de hofresidentie 't Turftrappersnest. Daarbij was Burgemeester Bert Meulman van de gemeente Hardenberg aanwezig die de sleutel van Turfgat voor vier dagen overdroeg aan de prins Ronald 1 , Prins Turfmolm de 36e. Hiermee was hij voor enkele dagen de machtigste man in het `Turfgat` Meulman referrerde aan een dorp met wilskracht, die ideologie wordt vaak omgezet in daden en het laatste voorbeeld is een prachtige vernieuwde Herenstraat. Die wilskracht wordt ook in het sportleven omgezet in daden, zo werd Coen Vermeldfoort gekroond tot sportman van het jaar. Ook prins carnaval prins Ronald de 1e kwam terug op zijn openingstoespraak en zei dat de straatklinkers in de Herenstraat er nog mooier uitzien dan de de medeklinkers van het alfabet. Tot slot gaf plaatselijk belang voorzitter Gerard Temmink aan dat het nieuw te bouwen gemeentehuis in Hardenberg beter in Slagharen gebouwd kan worden, omdat de naamsbekendheid van Slagharen vele malen groter is dan Hardenberg. Hierna Nam burgemeester Meulman een cd in ontvangst, met de toepasselijke naam `Het Turftrapperlied 2009` verwijzend naar de plaatselijke carnavalsvereniging. Tijdens de receptie werd Catharinus Maas onderscheiden voor zijn verdiensten in de samenleving van Slagharen. Hij werd onderscheiden omdat hij actief was bij Speeltuinvereniging de Belhamels, Eerst in het bestuur later ook voorzitter. Ook werd Catharinus onderscheiden omdat hij Koster is in de plaatselijk kerk, actief betrokken is bij de op en af bouw van de kerststal in de kerk, Dager is van begrafenisonderneming st. Barbara, in de werkgroep Kronkelbos van het pb zit, Al 10 jaar beheerder is van de Kantine van V.v. Emms en enz.

Prins Ronald de 1e zwaaide als prins van carnavalsvereniging De Turftrappers, samen met zijn adjudant Bas de Vent en zijn Raad van Elf, vier dagen lang de scepter over het dorp. Ook dit jaar wachten de carnavalvierders een overvol programma. In dit lange weekend werd er op verschillende locaties feest gevierd. In de hofresidentie van De Turftrappers (zaal Ome Dries, omgedoopt in Turftrappersnest) werd er na de officiële openingsreceptie een Fouteavond gehouden. Hierbij werd doorgezakt tot in de kleine uurtjes.

Zaterdag 21-02-2009 wachtte de leden van De Turftrappers een zeer lange en drukke dag. ’s Morgens was het vroeg opstaan geblazen, want de Prins en zijn gevolg werden om één minuut over tien verwacht in Clara Feyoena Heem in Hardenberg voor een kleintje carnaval met de bewoners. De sfeer was zaterdagochtend prima in Clara Feyoena Heem in Hardenberg. De muzikale noot werd verzorgd door dweilorkest Toen en Bloaslust. De polonaise werd ingezet en onder aanvoering van Prins Carnaval, de Raad van Elf, de jeugdraad en de dansmariekes ging het dak er van af. Ook werd, traditioneel, enkele krentenweggen overhandigd door Prins Carnaval Ronald de 1e aan enkele bewoners.

Om half twee begonnen de voorbereidingen voor de optocht die om één minuut over twee start in de Veenstraat. De laatste jaren heeft deze optocht explosieve vormen aangenomen en is het in de wijde regio een ware bezienswaardigheid geworden. Het is uitgegroeid tot een zeer gerenommeerd onderdeel van het vierdaagse feest. Dit jaar namen maar liefst meer dan dertig wagens deel aan de stoet. Aangestoken door deze opleving en het wedstrijdelement: ‘Wie heeft de mooiste?’, hebben dit jaar veel vriendenclubjes en buurtverenigingen hun handen uit de mouwen gestoken en waren ze al maanden bezig met de voorbereidingen en de bouw. De thema’s waren dit jaar o.a. Dagobert Duck, Neptunus, Egypte en De balletjes van de koningin. Het laatste was een parodie op de nummer 1 hit die Andre van Duin met Carnaval had geschoord. De prijsuitreiking vond na de optocht in de Hofresidentie plaats. Hierbij ging de Albert v/d Molen wisseltrofee voor wagens langer dan 8 meter net als vorig jaar weer naar vriendenclub Vul die pul. De Tweede Prijs ging naar de wagen van Dagobert Duck en de derde prijs naar de wagen van Gooische nichten.

In een overvol Turftrappersnest waarbij 700 bezoekers aanwezig waren was er ‘s avonds tot in de vroege morgen feest met live muziek van de “Moeflons partyband”. Naast C.v. de Turftrappers waren daar ook De Klapkuifers en Vul die Pul bij aanwezig om het feest tot grote hoogte op te zwepen.

De zondagmiddag 23-02-2009 stond in het teken van het gezinscarnaval, met een playbackshow, verloting en de prijsuitreiking van de kleurplaten door de burgemeester (Jos Juurlink) van Speelstad Oranje. Om 16.01 uur was er het verzuipen van Jeugdprinses Demi Spijkerman. In het jeugd- en jongerengebouw ’t Kronkelhonk braste daarna om vijf uur het carnavalsfeest los. Hier werd Henry Magre onderscheiden voor alles wat hij voor het Kronkelhonk heeft gedaan de afgelopen jaren. ’s Avonds werd er een grote Drive-Inn show gehouden Met “Peter in de Ether” en enkele artiesten in de Hofresidentie. De artiesten waren Nout Wellen als Elvis Presley en Rene Kleinheernbrink als Andre Hazes. Ook Prins Ronald 1 zong een nummer mee met Rene Kleinheernbrink.

Maandags 23-02-2009 werd er met de scholen de gehele dag carnaval gevierd. Hier bij was 's morgens een clowns act en 's middags een playbackshow. 's avonds was volgens de traditie, weer de trekking van de verloting. Ook werden deze avond weer de medailles & blauwe zakjes uitgereikt. Om elf minuten over elf werd op spectaculaire wijze Prins Ronald 1 verzopen, waarna er werd doorgezakt tot in de kleine uurtjes.

Dinsdag 24-02-2009 werd om 13.01 uur het Turftrappersnest ritueel weer omgedoopt in Ome Dries. Hier bij alles schoon gemaakt en opgeruimd. o.a. de gevel werd weer afgebroken en de straten werden aangeveegd. Men besloot met het carnaval met het traditionele ‘haringhappen’ o.l.v. “Visboer” Roberto af, waarna er voor een ieder vanaf Aswoensdag en devote Vastentijd resteerde.

Einde bericht.

Hier enkele foto's:



Meer foto's: http://www.turfgat.nl/cgi-bin/fotoalbum.php.cgi