Turfgat en Kloetendonk klaar voor Carnaval



De laatste voorbereidingen zijn getroffen door Carnavalsverenigingen de Turftrappers uit Slagharen en de Venekloeten uit Dedemsvaart. Hoogtepunt in Turfgat (Slagharen) en Kloetendonk (Dedemsvaart): de traditionele carnavalsoptochten op zaterdag 22 februari. Met versierde wagens en tientallen loopgroepen die naar verwachting onder grote publieke belangstelling als een bontgekleurde stoet door de straten van Slagharen en Dedemsvaart trekt.





















Carnavalsvereniging de Turftrappers organiseert voor de 47e keer het carnaval in Turfgat. Met aan het hoofd Prins Hans de tweede en zijn adjudant Joeri. Wethouder Gitta Luitern overhandigt op vrijdag 21 februari tijdens de officiële receptie in Hofresidentie Ome Dries namens de gemeente Hardenberg de sleutel aan Prins Hans II van Turfgat. De prins laat op voorhand weten het belang van het Turfgat en haar inwoners als tijdelijk eerste burger op verantwoorde wijze te dienen.
Kloetendonk viert voor de 45e keer het carnavaleske feest. Het zal op grootse wijze worden gevierd aldus Prins Ronald I en zijn twee adjudanten Anne en Marcel. Op zaterdag 22 februari zal de sleutel overdacht plaatsvinden op het bordes van villa Dina van Fellowship of Acoustics. Wethouder Gitta Luiten geeft dan de sleutel van Kloetendonk aan Prins Ronald I.
Dolle zaterdag
De optochten zullen weer het hoogtepunt zijn van het meerdaagse feest. Veel verenigingen zijn al weken bezig om een opvallende praalwagen te maken. De deelnemers aan de bonte stoet hebben meestal een duidelijk onderwerp dat aansluit bij het thema van de optocht of de identiteit van de bouwers uitdrukt. Gerben Nijhof van buurtvereniging Schuinesloot is één van de wagenbouwers die met grote verwachting uitkijkt naar zaterdag. "We zijn vorig jaar oktober begonnen met de voorbereiding. We kwamen als veenkruiers, dit is onze tijdelijke naam tijdens carnaval, bijeen om een bijzondere praalwaren te bouwen. De actualiteit heeft onze voorkeur en de Stikstofcrisis werd als leidend onderwerp gekozen. Ook Disneyland Parijs werd in de bouwgroep meegenomen. Verder werd er een technische, schilder-, en een plak- en kledingploeg samengesteld. Ruim dertig personen werkten maanden mee aan onze mooie en bijzondere praalwagen. Deze week worden alle gemaakte onderdelen op en aan elkaar gezet en dan zal duidelijk te lezen zijn 'Stikstofregeling verrast - houdt ook Disneyland haar hard vast", aldus Nijhof.
De carnavalsoptocht in Turfgat start zaterdag om 13.31 uur waarna om 21.00 uur het grote feest losbarst in de Hofresidentie Ome Dries met medewerking van Beatcrooks en DJ Erik Docter. De bonte stoet in het Kloetendonk vertrekt na de sleuteloverhandiging om 13.11 uur bij Villa Dina aan de Moerheimstraat. Om 20.11 uur start het Venekloetenbal in Hofresidentie De Baron met medewerking van onder andere het Venekloeten DJ Team.




Naast Dedemsvaart en Slagharen ook carnaval in Kloosterhaar 

KLOOSTERHAAR - Het carnavalsvirus heeft ook Kloosterhaar bereikt. Het dorp heeft met de carnavalsvereniging Kloosternarren zijn eerste ‘zottenclub

Prins Leon 1e en zijn adjudant Bert van de kersverse C.v. De Kloosternarren zijn er klaar voor. Vrijdag 31 januari schreven de twee geschiedenis en presenteerde ze zich als de eerste hoogheden van de nieuwe carnavalsvereniging in de gemeente Hardenberg. . 

Speciaal voor deze gelegenheid werd het café De Kleinhaar omgedoopt tot residentie de Knalpott’n. Het kersverse bestuur kon niet wachten tot het zover was. „Al ruim twintig jaar werd er in de buurtvereniging gesproken over het oprichten van een carnavalsvereniging”, zegt René Nieuwlaar, de president van de Kloosternarren. 

Van oudsher is Kloosterhaar een hervormd dorp en carnaval is een katholiek feest. Maar tijdens het 50-jarige huwelijksfeest van mijn ouders in december 2018 kwam het onderwerp weer ter sprake en we besloten nu echt door te pakken.” 

35 zotten
De oprichtingsvergadering was op 26 maart 2019 in het bijzijn van veertien inwoners. „In café de Kleinhaar hingen we een flyer op met veel positieve reacties tot gevolg”, zegt secretaris Laurens Kemna. „Inmiddels hebben we 35 leden. Het jongste lid is 18, de oudste 64. En dan de bestuursvorming. Daar hadden we geen ervaring mee. 

Door ervaringsdeskundigen van de carnavalsvereniging de Turftrappers in Langeveen lieten we ons informeren. Hoe pak je zoiets aan? Hoe werf je jeugdleden en hoe gaat zo’n prinsbekendmaking in z’n werk. Op dat soort vragen kregen we antwoord. Van de Turftrappers kregen we ook de eerste prinsencapes, maar die hebben we vervangen door nieuwe. We kozen voor rood. De leden dragen tevens rode jassen.”

De eerste optocht
Het is Langeveen waar de Kloosternarren aan de carnavalsoptocht 2020 hebben deelgenomen. Het is de eerste carnavalsoptocht voor de Kloosternarren.  Er werd in aanloop naar deze optocht hard gewerkt aan het opknappen van de prinsenwagen. Deze wagen is vanzelfsprekend voorzien van een grote nar als logo. Een praalwagen is nu nog een stap te ver. „Het eerste jaar houden we het bij een prinsenwagen”, zegt voorzitter Roy Tenniglo. „Er zijn nog geen concrete plannen voor de aanschaf van een praalwagen, maar als de leden dat willen is dat bespreekbaar.”

Na Dedemsvaart en Slagharen is Kloosterhaar de derde plaats in de gemeente Hardenberg met een carnavalsvereniging. Of de nieuwbakken club daar aansluiting vindt of bij verenigingen in de gemeente Tubbergen, dat houdt de narren niet bezig volgens bestuurslid Ellen Doldersum. „We staan overal voor open.”

De onthulling
Op de avond van de onthulling van de prins Leon 1e en adjudant Bertwerd tevens de residentie de Knalpott’n officieel geopend. De eerste activiteiten zijn al gehouden, volgens traditie op de elfde van de elfde hielden we een bingo om de clubkas te spekken”,  aldus Kemna. „De bingo was supergezellig. Al snel ontstond het idee om van de prinsopkomst ook een avondvullend programma te maken. En dat was gelukt. We hebben dansmariekes, een dweilorkest en zelfs een minigala.”

Alles is ondertussen bekend. Nieuwlaar houdt alle opties open. „We zijn een nieuwe, moderne vereniging. Een carnavalsprinses zou dus ook zomaar kunnen.”



Voor meer informatie over de C.v. de Kloosternarren klik hier