Carnaval 2024 bast los in Turfgat




In Turfgat (Slagharen) barst ook in 2024 het carnavalsfeest weer los. Komend weekend 09 t/m 12 februari is het een groot feest in Turfgat (Slagharen). In Turfgat weten ze al 51 carnavalsseizoenen hoe carnaval gevierd moet worden. Een afgevaardigde van de gemeente Hardenberg geeft a.s. vrijdag in de feesttent tegenover Hofresidentie café Ome Dries in Turfgat de officiële aftrap.

Carnavalsvereniging de Turftrappers krijgt het druk tijdens het carnavalsweekend. De Vrijdag staat overdag in het teken van scholencarnaval. Dan komen de kinderen van de basisscholen carnaval vieren in de sporthal ’t Noorderslag. ’s Avonds gaat het carnaval verder met de receptie. Het belooft om 19.01 uur veel leut en plezier. De muzikale omlijsting is in handen van Toet en Bloâslust. De eerste burger van de gemeente Hardenberg overhandigt tijdens de receptie de sleutel aan prins Bastiaan de eerste. Hiermee ligt de macht over Turfgat voor enkele dagen bij hem, bijgestaan door zijn persoonlijke adjudant Robin. Na de receptie waarbij ook de jaarrede wordt voorgelezen zal ervan af 20.31 uur een Foute avond worden gehouden met muziek van Dj’s Melvin en Peter in de Ether.

Zaterdag bieden de Turftrappers om 10.31 uur in zorgcentrum De nieuwe Wever voor de elfde keer traditioneel een krentenwegge van 111 cm aan. De muzikale omlijsting is ook dit jaar wederom van Wies Hultink. Vanaf 13.31 uur trekken vele versierde wagens, lopers en tientallen andere versierde vervoersmiddelen door het knotsgekke Turfgat. Na de optocht en prijsuitreiking hiervan wordt het feest van de zotheid om 21.00 uur voortgezet in de feesttent met Dj Eric Dokter, Frank van Etten en Rave van Fortuin.

Zondagmorgen bieden de Turftrappers om 10.00 uur in zorgcentrum Huize de Eik voor de zevende keer een krentenwegge van 111 cm aan. De muzikale omlijsting is ook dit jaar wederom van Wies Hultink. Hierna is er een Engels ontbijt In Sporthal ’t Noorderslag te Slagharen. Hierna is ervan af 14.01 uur gezinscarnaval in de feesttent met de prijsuitreiking van de grote kleurplatenwedstrijd. Deze middag komt Allesio de Martino opreden bekend van TitTok. Om 17.01 uur gaan de Turftrappers voor een bliksem bezoek naar het Kronkelhonk en om 20.30 uur is er een feestavond met DJ Erik Docter en DJ Freddy Moreina in de feesttent bij café Ome Dries.

Maandagoverdag beginnen de activiteiten om 12.00 uur met de trekking van de grote verloting door Ans Bodaan. Daarna hebben de Turftrappers een eigen activiteit waarbij er een bezoek aan Sassendonk (Zwolle) wordt gebracht, ’S avonds vanaf 20.31 uur wordt carnaval gesloten met een laatste feestavond. Deze avond wordt de hofhouding bedankt door Prins Bastiaan de eerste. Rond 11 over 11 zal dan op traditionele wijze Prins Bastiaan de eerste worden verzopen. Muziek wordt deze avond verzorgd door Dj Erik Docter en de Esperando’s.

Dinsdagmiddag wordt door de Turftrappers de feesttent weer schoon gemaakt en opgeruimd waarna er haring wordt gehapt.

Sinds 2018 kan Cv. De Turftrappers geen gebruik meer maken van Café Ome Dries als feestlocatie. Dit doordat sportschool MovingCenter Slagharen erin is gevestigd. Ook een tent achter het café is sinsdien meer mogelijk. De Turftrappers hebben toen i.s.m. café Ome Dries besloten dat het feest op het plein voor het café moest plaats vinden. In overleg met Janno de Vrieze van café Ome Dries is dit gerealiseerd. Deze dagen wordt feesttent omgetoverd tot een ware feestzaal. Uiteindelijk vrijdag 09 februari zal alles klaar zijn om een groots carnaval in Turfgat te kunnen vieren.