Uit Weekblad de Toren


Het volgende bericht stond woensdag 27-01-2016 op de voorpagina van Weekblad de Toren:

Slagharen / Dedemsvaart - De laatste voorbereidingen zijn getroffen door carnavalsverenigingen de Turftrappers uit Slagharen en de Venekloeten uit Dedemsvaart voor het komend weekend. Carnaval staat weer voor de deur.
Hoogtepunt in beide dorpen, die voor enkele dagen tot Tufgat (Slagharen) en Kloetendonk (Dedemsvaart) worden omgedoopt, is de traditionele carnavalsoptocht op zaterdagmiddag 6 februari. Versierde wagens en tientallen loopgroepen trekken weer als een bontgekleurde stoet door de straten van Slagharen en Dedemsvaart.

43e editie

Carnavalsvereniging de Turftrappers houdt dit jaar voor de 43e keer het carnaval in het eigen Turfgat. De laatste voorbereidingen en afspraken zijn gemaakt in hofresidentie Ome Dries.


Prins Gerard de 2e, Heer van Turfgat, met in zijn kielzog zijn adjudant Arjan hebben er beiden zin in. 'We zijn er klaar voor. Met de leden van de Raad van Elf wordt het weer een ongelofelijk feest in Slagharen. Het seniorencarnaval vorige week zaterdag in onze hofresidentie Ome Dries was een succesvol voorproefje van wat de inwoners van het Turfgat en wijde omgeving in het weekeinde van vrijdag 5 februari staat te wachten. Toneelvereniging Adjanican bracht het stuk ‘Mister doe-het-zelf’ op de planken en onze huisband ‘Toet en Bloaslust’ zorgde voor de muzikale omlijsting', laat Prins Gerard de 2e met een brede glimlach weten.

Hard werken aan versierde wagens

Maar liefst 25 praalwagens (9 grote en 16 kleine) hebben zich ingeschreven voor de optocht. Zo ook de vriendengroep uit Slagharen en Lutten van Melvin, Chiel, Otis, Jerry, Jaap en Wessel. 'We zijn al dagen bezig met de laatste werkzaamheden aan onze ‘Thomas de trein’. Als vriendengroep ergeren wij ons aan de vele geweldplegingen tegen conducteurs. Via onze bijdrage aan de carnavalsoptocht willen we hier aandacht voor vragen met de slogan ‘Ook al zijn we nooit op tijd, je blijft met de poten van ons af anders krijg je spijt', vertelt een van de heren van de  vriendengroep. 

Sleuteloverhandiging

Wethouder René de Vent overhandigt vrijdag 5 februari tijdens de officiële receptie namens de gemeente Hardenberg de sleutel aan Prins Gerard de 2e. Door de sleuteloverdracht  van het gemeentewapen wordt hiermee eveneens een grote verantwoordelijkheid neergelegd  bij Prins Gerard de 2e  (Gerard Pieper). ,,De prins laat op voorhand weten het belang van het Turfgat en haar inwoners als tijdelijk eerste burger op verantwoorde wijze te dienen” aldus de echtgenoot van Marinka en vader van Rick en Indy.

Meer dan alleen carnaval

De carnavalsvereniging de Turftrappers is meer dan alleen gastheer van het meerdaagse feest in februari.  Voorzitter Herman Hagemeijer:  ,,Iedereen in ons dorp  is wel op één of andere manier bij het carnavalsfeest betrokken. Bij speciale gebeurtenissen zijn wij aanwezig, denk hierbij aan o.a. de kerstmarkt en als deelnemer bij de Bonte avond tijdens het zomerfeest. Voor mij persoonlijk kan Carnaval 2016 al niet mee stuk, want ik kan met trots vermelden dat mijn dochter Isa gekozen is tot jeugdprinses. Een welgemeend drie werf alaaf en tot ziens in het Turfgat namens de Carnavalsvereniging De Turftrappers.









Bovenstaande foto's Thomas de trein, deelnemer optocht Slagharen.

Klik op onderstaande link om bovenstaande tekst ook te lezen: